Fundacja W Związku Z Rakiem, ul. Nabycińska 19/306, 53-677 Wrocław, NIP: 897-18-07-063

Amigdalina – alternatywne leczenie raka czy trucizna?

Amigdalina – alternatywne leczenie raka czy trucizna?

Amigdalina – alternatywne leczenie raka czy trucizna?  

Amigdalina to naturalna substancja roślinna występująca w surowych orzechach, gorzkich migdałach, a także w pestkach moreli i wiśni. Zawierają ją również niektóre rośliny, takie jak fasola lima, koniczyna i sorgo.

Niektóre osoby nazywają amigdalinę witaminą B17, chociaż nie jest ona oficjalnie witaminą. 

Czy amigdalina leczy raka?

Amigdalina stała się popularna w latach 70-tych jako terapia przeciwnowotworowa. Pozytywne stwierdzenia skłoniły National Cancer Institute do zainicjowania badań fazy 1 i 2, które wykazały zarówno brak aktywności przeciwnowotworowej, jak i ryzyko zatrucia cyjankami. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zakazała stosowania amigdaliny, jednak wiele „poradników” internetowych zachwala jej działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, pomimo, iż Komisja Europejska uznała „witaminę B17” za produkt nielegalny, jest on łatwo dostępny w sklepach internetowych w postaci zastrzyków, tabletek i kosmetyków.

Udowodniono, że przyjmowanie amingdaliny w postaci tabletek powoduje więcej działań niepożądanych niż wstrzyknięcie. Wynika to z faktu, że nasz układ trawienny rozkłada amigdalinę i uwalnia cyjanek, który jest rodzajem trucizny.

Skutki uboczne

Amigdalina zawiera cyjanek, więc skutki uboczne są takie same jak skutki cyjanku. Obejmują one:

  • gorączkę 
  • bóle głowy
  • zawroty głowy
  • uszkodzenie wątroby
  • opadające powieki
  • brak tlenu w tkankach organizmu
  • spadek ciśnienia krwi
  • uszkodzenie nerwów, powodujące utratę równowagi i trudności w chodzeniu
  • śpiączka i ostatecznie śmierć

Jeżeli na własną odpowiedzialność postanowisz przyjmować amigdalinę w postaci tabletek, unikaj spożywania dodatkowo pokarmów, które zawierają tę substancję. Może to obejmować produkty takie jak:

  • surowe migdały
  • marchew
  • seler
  • morele
  • brzoskwinie
  • kiełki fasoli
  • fasola – mung, lima i inne rośliny strączkowe
  • orzechy
  • siemię lniane
  • wysokie dawki witaminy C.

Te pokarmy są zdrowe i bezpieczne do spożycia, gdy nie przyjmujesz amigdaliny w innej postaci (tabletek, kapsułek), ponieważ poziom tej substancji w nich są niskie.

Większość stron internetowych promujących amigdalinę opiera swoje roszczenia na niepotwierdzonych opiniach. Nie ma żadnych dowodów naukowych na to, że amigdalina jest skutecznym leczeniem raka lub jakiejkolwiek innej choroby. Stwierdzono natomiast ryzyko poważnych skutków ubocznych, jak zatrucie cyjankiem, szczególnie po przyjęciu doustnym. Zachowaj ostrożność, wierząc w tego rodzaju informacje lub płacąc za jakąkolwiek alternatywną terapię przeciwnowotworową przez internet.