Fundacja W Związku Z Rakiem, ul. Nabycińska 19/306, 53-677 Wrocław, NIP: 897-18-07-063

Dieta podczas chemioterapii

Dieta podczas chemioterapii

Dieta podczas chemioterapii

Chemioterapia może zmienić sposób odżywiania i sprawić, że Twój organizm nie będzie tolerował niektórych pokarmów. Jednak odpowiednia dieta podczas chemioterapii może pomóc Ci poczuć się lepiej, zachować energię, lepiej znieść efekty uboczne związane z leczeniem, zmniejszyć ryzyko wystąpienia infekcji i szybciej się zregenerować.

Dieta podczas chemioterapii powinna obejmować różnorodne pokarmy, aby dostarczyć do organizmu składniki odżywcze potrzebne do walki z rakiem. Nie powinno w niej zabraknąć węglowodanów, białka, tłuszczu, wody, witamin i minerałów.

Węglowodany

Węglowodany są głównym źródłem energii w organizmie. Dostarczają nam paliwa potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania narządów i aktywności fizycznej. Dieta podczas chemioterapii powinna być bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste (dostarczają również wiele witamin i minerałów, błonnika i innych składników odżywczych).

Pełne ziarna lub produkty z nich wykonane zawierają istotne dla naszego organizmu składniki mineralne oraz witaminy. Pełne ziarna znajdują się w zbożach, pieczywie i mące. Niektóre produkty pełnoziarniste, takie jak brązowy ryż lub jęczmień możesz stosować jako przystawki.

Wybierając produkty z pełnym ziarnem, szukaj słów: “pełnoziarniste”, “mąka pełnoziarnista”, mąka żytnia pełnoziarnista”, “pełne ziarno”. Sprawdzaj listę składników, ponieważ niektóre produkty na etykiecie szczycą się produktami pełnoziarnistymi, natomiast w rzeczywistości użyto białej mąki, natomiast pełnoziarnista jest jedynie małym dodatkiem.

Błonnik jest częścią pokarmów roślinnych, które wspomagają pracę jelit, umożliwiają regularne wypróżnienia i zapobiegają zaparciom. Istnieją 2 rodzaje włókien. Nierozpuszczalny błonnik, który pomaga szybko odprowadzać odpady żywnościowe z organizmu. Rozpuszczalny błonnik wiąże się z wodą w stolcu, co pomaga zachować miękkość stolca.

Inne źródła węglowodanów obejmują: chleb, ryż makarony, płatki zbożowe, kukurydza, groch, fasola, owoce i warzywa, pestki dyni, ziarna słonecznika, suszone morele, śliwki i figi.

Białka

Dieta podczas chemioterapii powinna zawierać białka. Są one niezbędne do wzrostu, naprawy tkanek ciała i utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Kiedy Twoje ciało nie otrzymuje białka, może zniszczyć mięśnie na paliwo, którego potrzebuje. Sprawi to, że Twój powrót do zdrowia po leczeniu będzie trwał znacznie dłużej i nie będziesz mieć odpowiedniej odporności na infekcje. Kiedy zmagasz się z rakiem, potrzebujesz więcej białka niż zwykle.

Dobrym źródłem białka są ryby, drób, chude czerwone mięso, jajka, niskotłuszczowe produkty mleczne, orzechy, masło orzechowe, produkty sojowe, suszona fasola, groch i soczewica.

Tłuszcze

Tłuszcze i oleje to kolejne z wartości odżywczych, które powinna zawierać dieta podczas chemioterapii, ponieważ służą jako bogate źródło energii. Nasz organizm rozkłada tłuszcze i wykorzystuje je do magazynowania energii, izolowania tkanek i transportu niektórych witamin przez krew.

Wybieraj tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone częściej niż nasycone czy kwasy tłuszczowe trans.

Tłuszcze jednonienasycone występują głównie w olejach roślinnych, takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy i oleje arachidowe. Tłuszcze wielonienasycone występują głównie w olejach roślinnych, takich jak: szafran, słonecznik, kukurydza i siemię lniane. Są również głównymi tłuszczami występującymi w owocach morza. Tłuszcze nasycone występują głównie w źródłach zwierzęcych, takich jak mięso, mleko pełne lub o obniżonej zawartości tłuszczu, ser i masło. Niektóre oleje roślinne, takie jak kokos, czy olej palmowy również zawierają tłuszcze nasycone. Kwasy tłuszczowe trans powstają, gdy oleje roślinne są przetwarzane w substancje stałe, takie jak margaryna, czy tłuszcz piekarski. Tłuszcze trans występują również w niektórych produktach zwierzęcych, takich jak produkty mleczne.

Woda

Woda i płyny są niezbędne dla naszego zdrowia. Wszystkie komórki ciała potrzebują jej do funkcjonowania. Jeśli nie przyjmujesz wystarczającej ilości wody i dodatkowo tracisz płyny w wyniku wymiotów lub biegunki, możesz doprowadzić do odwodnienia, co może być dla Ciebie bardzo niebezpieczne. Dostarczasz wodę z pokarmów, które spożywasz, jednak dieta podczas chemioterapii powinna obejmować 2-3 litry wody, aby mieć pewność, że wszystkie komórki ciała dostają potrzebne im płyny. Pamiętaj, że, pomimo iż najlepsza jest woda – wszystkie płyny (zupy, mleko, cola, a nawet lody wodne) liczą się do Twojego celu.

Woda i minerały

Organizm potrzebuje niewielkich ilości witamin i minerałów, aby pomóc mu prawidłowo funkcjonować. Większość witamin znajduje się naturalnie w żywności. Są one również dostępne jako suplementy diety w postaci tabletek lub płynów.

Osoba, która spożywa zbilansowaną dietę z wystarczającą ilością kalorii i białka, zazwyczaj otrzymuje mnóstwo witamin i minerałów. Jednak idealnie zrównoważona dieta podczas chemioterapii może być trudna, zwłaszcza jeśli masz efekty uboczne, które utrzymują się przez długi czas. W takim przypadku lekarz lub dietetyk może zaproponować Ci odpowiedni suplement wielowitaminowy i mineralny. Niektóre osoby chorujące na raka przyjmują duże ilości witamin, minerałów i innych suplementów diety, aby wzmocnić swój układ odpornościowy lub nawet za ich pomocą zniszczyć komórki nowotworowe. Niektóre z tych “terapii” i substancji mogą być szkodliwe,. Zwłaszcza gdy są przyjmowane w dużych dawkach i mogą zmniejszyć skuteczność tradycyjnych terapii.

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze obejmują witaminy A,C,E, selen, cynk i niektóre enzymy, które absorbują i przyłączają się do wolnych rodników, zapobiegając ich atakowaniu normalnych komórek. Jeśli chcesz przyjmować więcej przeciwutleniaczy, spożywaj różnorodne warzywa i owoce, które są najlepszym ich źródłem.  Przyjmowanie zbyt dużych dawek suplementów antyoksydacyjnych lub żywności, czy płynów o zwiększonej zawartości witamin zwykle nie jest zalecane podczas chemioterapii lub radioterapii. Porozmawiaj ze swoim lekarzem, kiedy najlepiej przyjmować suplementy antyoksydacyjne.

Składniki odżywcze

Fitoskładniki to związki roślinne, takie jak karotenoidy, likopen, resweratrol i fitosterole, które mają właściwości ochronne dla naszego zdrowia, wspierają leczenie nowotworów, pomagają naprawić uszkodzone DNA. Znajdują się w roślinach, takich jak warzywa i owoce, orzechy lub w roślinach, takich jak tofu lub herbata.

Dieta podczas chemioterapii odgrywa olbrzymią rolę w rekonwalescencji. Chemioterapia jest metodą leczenia nowotworów o dużej skuteczności. Jednak niszcząc komórki nowotworowe, powoduje szereg skutków ubocznych, w tym często utrata apetytu. Bądź świadom wielkości wagi swojej diety, staraj się jeść wartościowe produkty, małymi porcjami, co 2-3 godziny. Jeżeli masz nudności i wymioty, unikaj potraw o intensywnym zapachu oraz ostro doprawionych. Pamiętaj również, iż Twój podrażniony układ pokarmowy lepiej zniesie pokarmy o zawiesistej konsystencji, takie jak zupa.