Fundacja W Związku Z Rakiem, ul. Nabycińska 19/306, 53-677 Wrocław, NIP: 897-18-07-063

Jagody acai a rak

Jagody acai a rak

Jagody acai a rak 

Jagody acai są owocem brazylijskiej palmy. Są opisywane jako „superfoods” ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

W kilku badaniach oceniono potencjalne działanie przeciwnowotworowe jagód acai, chociaż nie przeprowadzono badań na ludziach. Czy jagody acai zasługują na szczególne miejsce w naszej diecie? 

Właściwości odżywcze 

Co może być zaskakujące jagody acai mają dość wysoką zawartość tłuszczu, szczególnie w porównaniu z innymi owocami. W 100 gramach (około ½ szklanki) zamrożonego przecieru acai jest 5 gramów tłuszczu . Dla porównania, połowa dużego awokado ma około 15 gramów tłuszczu.

Większość tłuszczów zawartych w tych jagodach jest nienasycona. Obejmują one kwasy omega-3, 6 i 9, takie jak kwas alfa-linolenowy (ALA) i kwas oleinowy. Zawierają również kwas palmitynowy, tłuszcz nasycony występujący w owocach palm. Kwas palmitynowy jest najczęstszym tłuszczem u ludzi i zwierząt, stanowiąc od 20 do 30% tłuszczu w naszym ciele.

Jagody acai są pełne przeciwutleniaczy. Niektóre z nich obejmują antocyjany, polifenole i witaminy A, C i E. Bogate są również w białko, wapno i żelazo.

Jagody Acai zawierają również różne minerały i elektrolity, takie jak chrom, cynk, żelazo, miedź, magnez, potas, fosfor i mangan.

Potencjalne właściwości przeciwnowotworowe

Jagody acai zawierają pigmenty zwane antocyjanami, które nadają niektórym owocom i warzywom głęboki fiolet. Antocyjany są przeciwutleniaczami, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko raka .

Po przeanalizowaniu 300 produktów spożywczych jagody acai wyszły na pozycję dominującą ze względu na zawartość przeciwutleniaczy. Pokonały inne produkty o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, w tym kakao w proszku, zwykłe jagody i granaty. W rzeczywistości tylko pół szklanki acai zawiera około 75 000 jednostek przeciwutleniaczy. Ta ilość była znacznie wyższa niż jakakolwiek inna żywność w badaniu.

Jagody zostały zbadane pod kątem ich zdolności do atakowania komórek rakowych i powolnego postępu choroby. Ale nie przeprowadzono jeszcze żadnych badań klinicznych z udziałem ludzi. Obecnie dowody wskazują, że chronią one przed rozwojem raka jelita grubego u myszy.

Badanie z 2006 r. Przeprowadzone w laboratorium na University of Florida zbliżyło się do wykazania potencjalnym korzyściom jagód acai w walce z rakiem.

Wnioski

Badania sugerują, że ekstrakty z jagód acai mają właściwości przeciwnowotworowe i uzasadniają dodatkowe badania na ludziach. Mogą być pomocne w walce z rakiem  pęcherza, piersi, jelita grubego, czy czerniaka, ale badania na ludziach są potrzebne, aby potwierdzić to odkrycie.

Uwaga! Powyższy artykuł nie jest pisany przez lekarza i nie może być uznawany za poradę medyczną. Jeżeli chcesz włączyć jagody acai do swojej diety, powinieneś skonsultować to z lekarzem