Fundacja W Związku Z Rakiem, ul. Nabycińska 19/306, 53-677 Wrocław, NIP: 897-18-07-063

Pokarmy, których należy unikać podczas chemioterapii 

Pokarmy, których należy unikać podczas chemioterapii 

Pokarmy, których należy unikać podczas chemioterapii 

Czy są jakieś pokarmy, których należy unikać podczas chemioterapii? Krótka odpowiedź brzmi: tak. Zrozumienie, dlaczego niektóre pokarmy mogą być niebezpieczne, może pomóc zachować zdrowie.

Jak chemioterapia wpływa na Twoje kubki smakowe?

Kiedy przechodzisz chemioterapię – a nawet przez jakiś czas później – Twoje dawniej ulubione produkty spożywcze mogą nie smakować tak samo. Twoja ukochana czekolada może nabrać metalicznego posmaku, a ulubiony ser biały zacząć smakować jak pasta do tapet. Są to niefortunne skutki uboczne niektórych leków chemioterapeutycznych. Mogą wpływać na Twoje kubki smakowe w najdziwniejszy sposób. Z drugiej strony możesz poczuć smak potraw, których nigdy nie lubiłeś.

Dlaczego niektórych pokarmów powinieneś unikać?

Chemioterapia tłumi układ odpornościowy, co może wpływać na to, co powinieneś i nie powinieneś jeść, dopóki funkcja odpornościowa nie wróci do pełnego potencjału. Wiele osób doświadcza neutropenii związanej z chemioterapią . Neutropenia odnosi się do zmniejszonej liczby białych krwinek zwanych neutrofilami. Są to białe krwinki, które zwalczają bakterie dostające się do organizmu. Zwykle, kiedy jesz żywność zawierającą szkodliwe bakterie, te białe krwinki zwalczają je i nie jesteś świadomy ich obecności.Chemioterapia może to zmienić.

Niektóre pokarmy – surowe lub niedogotowane – mogą w rzeczywistości wywołać chorobę. Jeśli Twój układ odpornościowy jest już związany walką na innych frontach, choroba może stać się poważniejsza niż przypadek biegunki lub bólu brzucha. Jeśli Twój układ odpornościowy jest osłabiony, ryzyko poważnej choroby, hospitalizacji, a nawet śmierci wzrasta z powodu jednej z tych chorób. Zwykłe infekcje są nie tylko gorsze niż w innym przypadku, ale są bardziej prawdopodobne, że pojawią się infekcje, które nigdy się nie rozpoczną, jeśli układ odpornościowy będzie w dobrym stanie.

Żywność, której należy unikać podczas chemioterapii 

Twój onkolog lub pielęgniarka powinni już poinformować Cię o tym, jakich pokarmów należy unikać podczas chemioterapii, ale możesz upewnić się, korzystając z naszej listy. Będą chwile podczas chemioterapii, gdy liczba białych krwinek będzie wyższa lub niższa niż inne, ale dla bezpieczeństwa lepiej unikać pewnych pokarmów. Najczęściej liczba białych krwinek będzie najniższa w ciągu 10 dni do dwóch tygodni po chemioterapii, ale może się to różnić.

Pokarmy, których należy unikać podczas chemioterapii

  • Niepasteryzowany nabiał i niedogotowane jajka: unikaj jajek na miękko i mleka prosto z wymienia. 
  • Surowe owoce morza: Ostrygi, większość rodzajów sushi i inne rodzaje surowych lub niedogotowanych owoców morza powinny być na razie wyłączone z diety.
  • Nieumyte świeże owoce i warzywa: Nawet mieszanki sałatkowe i warzywa „gotowe do spożycia” należy, jeśli to możliwe, dokładnie umyć i obrać ponownie.
  • Surowy miód i produkty powiązane: Surowy miód może przenosić toksynę botulizmu i wywoływać choroby. 
  • Spleśniałe sery: Pomyśl o brie i serze pleśniowym. Pamiętaj, że pleśnią, która nadaje tym serom ich smak i kolor, jest w rzeczywistości grzyb – grzyb, z którym normalnie może sobie poradzić zdrowy układ odpornościowy, ale upośledzony układ odpornościowy może nie.
  • Surowe orzechy i świeże masło orzechowe: należy tego również unikać.
Ukryte składniki

Ważną kwestią jest to, że niektóre z wyżej wymienionych produktów tabu można ukryć w innych produktach. Nie zapomnij wykluczyć produktów, które są  wykonane z powyższych produktów, takich jak surowe jajka w sosie holenderskim, świeżo przygotowany sos sałatkowy Cezar (butelkowany jest OK) lub domowy majonez. W razie wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem przed zjedzeniem danego pokarmu.

Jedzenie poza domem 

Jeśli masz immunosupresję (masz supresję szpiku kostnego po chemioterapii), jedzenie poza domem może być na razie niemożliwe. Pomyśl o tym, przez ile rąk podróżuje jedzenie, które jesz w restauracji: ludzie w magazynie, ludzie, którzy je transportują do restauracji, ludzie, którzy je rozpakowują i przechowują w obiekcie, ludzie, którzy ustawiają i przygotowują jedzenie do ugotowania, szef kuchni, kelnerka i tak dalej. Chociaż bufet zarazków może nie być obecny w jedzeniu, czy warto ryzykować?

Mówiąc o bufetach, należy ich unikać podczas i wkrótce po chemioterapii, gdy Twoje ciało ma najmniejszą szansę na zwalczenie zwykłych zarazków. Podobnie, unikaj delikatesowych lub samoobsługowych barów sałatkowych – zdecyduj się na zakup mięsa, sałaty i dodatków i oczyść je samodzielnie w domu.

Pamiętaj o głównych zasadach

Kiedy rak pojawia się w Twoim życiu, masz ogromną ilość nowych rzeczy do zapamiętania. Wszystko to może być trudne, dlatego w przypadku posiłków podczas chemioterapii najważniejsze, abyś nie zapomniał o:

P: Pasteryzacja. Innymi słowy, upewnij się, że żywność, taka jak produkty mleczne, została podgrzana lub na gotowym produkcie, widnieje słowo: „pasteryzowane”. 

I: Inspekcja. Przed jedzeniem uważnie przyjrzyj się żywności. Na przykład poszukaj wszelkich pęknięć w warzywach lub owocach lub pleśni rosnących na innych produktach spożywczych.

C:  Czystość. Nie tylko powinieneś czyścić żywność, którą jesz, ale musisz też uważać na deski do krojenia i inne powierzchnie, z którymi może mieć kontakt żywność, która może nie być czysta. I zawsze przygotowuj jedzenie czystymi rękami. 

G: Gotowanie. Dokładnie ugotuj mięso, drób lub owoce morza.