PRZYCZYNY RAKA
RAK - PRZYCZYNY
W wielu przypadkach główną przyczyną raka jest uszkodzenie komórek. Wszyscy ludzie posiadają komórki rakowe, a choroba nowotworowa występuje w sytuacji, gdy zaczynają one zachowywać się w nietypowy sposób – rosną, namnażają się, a w efekcie rozprzestrzeniają. Grupa komórek nagle przestaje działać prawidłowo i wszczyna bunt w organizmie. Wszyscy produkują takie komórki nowotworowe, jednakże ludzki system odpornościowy skutecznie je wydziela i odpowiednio wcześnie niszczy. Zewnętrzna błona każdej komórki posiada sensory, które informują ją o tym, kiedy ma rosnąć lub się namnażać. W sytuacji, gdy wymienione sensory ulegną zniszczeniu przez jakąś niepożądane substancję chemiczną, tworzy się komórka nowotworowa. Niektórzy ludzie mają także uśpione geny, które pobudzone przez konkretny bodziec, mogą stanowić przyczynę raka.
CZYNNIKI MAJĄCE WPŁYW NA POWSTANIE RAKA
Sprawnie działający system odpornościowy człowieka produkuje ogromną liczbę komórek, których zadaniem jest niszczenie większości komórek nowotworowych. Jednakże czasami dochodzi do sytuacji, w których zdolność systemu immunologicznego do obrony nie działa poprawnie. Dla przykładu, dzieje się tak, na skutek spożywania dużych ilości alkoholu. Jeśli do tego dochodzi otyłość i palenie papierosów – ryzyko zachorowania na raka rośnie. Kancerogeny w dymie tytoniowym mogą być przyczyną powstawania nowotworu, natomiast spożywany alkohol zmniejsza skuteczność układu odpornościowego w procesie zwalczania szkodliwych komórek. Kluczową rolę w powstawaniu i rozwoju raka odgrywa także żywność. Istnieją antyrakowe składniki pokarmowe, w które bogate są zwłaszcza owoce i warzywa. Minimalizują one ryzyko rozwoju komórek nowotworowych oraz wystąpienie przerzutów. Równolegle, są pewnie składniki żywności, które mogą przyspieszać szkodliwe mechanizmy.
Jak zapobiegać zachorowaniu na raka?
Istnieją antyutleniacze, a więc substancje chemiczne, które eliminują szkodliwe utleniacze i przyczyniają zapobieganiu powstawaniu raka. Najbardziej popularne to witaminy A, C i E. Pozostałe, takie jak polifenole i salwestrole są składnikami antyrakowych warzyw i owoców przeciwnowotworowych. Istnieje wiele dowodów, świadczących o pozytywnym wpływie przyjmowania wartości odżywczych, znajdujących się w tych antynowotworowych produktach.
- Zbilansowanemu odżywianiu,
- Dużej ilość ruchu,
- Regularnej aktywności fizycznej,
- Stabilnej psychice,
- Oraz dobremu samopoczuciu społecznemu
Przede wszystkim dzięki tym rzeczom jesteśmy w stanie skutecznie przeciwdziałać i zapobiegać wystąpieniu chorób nowotworowych.
Wspieramy osoby chore na nowotwór przez finansowanie leczenia. W celu uzyskania informacji, na temat
pomocy, napisz do nas lub zadzwoń!
W celu uzyskania informacji na temat pomocy,
napisz do nas lub zadzwoń!